Pop Art’ın Tarihine Yolculuk


Özellikle Amerika ve İngiltere’de görülmeye başlanan Pop Art, iki yerde de farklı koşullarda ve birbirinden bağımsız şekilde ortaya çıkmıştır. Pop Art akımı denildiğinde ilk akla gelen isim, Pop Art'ın öncülerinden Andy Warhol, Amerikalı film yapımcısı, ressam ve yayıncıdır. Pop Art alanında önemli örnekler veren Warhol, seri üretimi ve seri üretim nesnelerini sanatında sıkça kullanmasıyla tanınır.
Kariyerine bir reklamcı olarak başlayan Andy Warhol, reklamı yapılan çorba konservelerini tuvallere bastırarak ortaya çıkardığı çalışmaları bir reklamcı gibi direkt satabileceğini düşünerek Pop Art'ın Amerika’daki temellerini atmış olur.

Sinema, resim, fotoğraf gibi pek çok sanat dalında eserler üretilen Pop Art akımı, herhangi bir ürünü sanatsal bir ifadeye dönüştürerek sunar. Dönemin reklamcılık, fotoğrafçılık gibi teknikleri de eserlere işlenir ve ortaya yeni bir sanat akımı çıkar: Pop Art!
Andy Warhol’un yanı sıra Amerikalı Pop Art sanatçısı Roy Lichtenstein eserleri de günümüzdeki popülaritesini hala korumakta. Lichtenstein, yarattığı eserlerde reklam çizgi roman ögeleri kullanmasıyla bilinir.
Klasik, alışılmış sanatın dışında farklı bir etki yaratan Pop Art, sanatçılarının samimi açıklamalarıyla da insanı yeniden düşünmeye teşvik eder. Örneğin Pop Art akımını ‘yüzeysel’ bulan sanat eleştirmeni Clement Greenberg’e Andy Warhol’un verdiği cevap, ‘ona katılıyorum. Çok ama çok yüzeysel bir insanım,’ olur. Benzer şekilde Amerikalı Pop art sanatçısı Roy Lichtenstein de kendisini ve eserlerini ‘mümkün olabildiğince yapay,’ olarak tanımlar. Pop Art akımının Amerika’da öne çıkan diğer sanatçıları ise şöyle: Claes Oldenburg, Tom Wesselman, James Rosenquist ve Robert Indiana.
İngiltere’de öne çıkan sanatçılar ise şöyle: David Hockney, Eduardo Paolozzi, Richard Hamilton, Tom Phillips, Allen Jones ve Peter Blake.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Heykel Sanatı

Francisco Goya’nın “El Pelele” eseri

Medusa'nın Salı